Традиційна великодня паска
Складові
- Борошно – 500 г
- Сухі дріжджі – 10 г (або 20 г свіжих дріжджів)
- Молоко – 100 мл
- Вершки жирністю 35% – 130 мл
- Вершкове масло – 100 г
- Жовтки – 5 шт
- Яйце – 1 шт
- Цукор – 150 г
- Ванільний цукор – 1 ст. л.
- Ром – 100 мл
- Сушена журавлина або вишня – 120 г
- Сіль – 1 ч. л.
Спосіб приготування:
Сушену журавлину або вишню заливаємо половиною рому і залишаємо на 2-24 години.
Для опари в миску наливаємо 150 мл теплої (36-38 ° С) води і розводимо в ній дріжджі. Додаємо 100 г борошна і перемішуємо. Накриваємо і ставимо в тепле місце на 1 годину, потім додаємо в опару 100 мл теплого молока і 100 г борошна, перемішуємо і ставимо в тепле місце ще на 1 годину.
Борошно, що залишилося просіюємо гіркою на стіл, робимо поглиблення в центрі і вливаємо розтоплене вершкове масло і вершки. Додаємо ціле яйце, жовтки, цукор, ванільний цукор і сіль. Ретельно вимішуємо руками – повинно вийти еластичне тісто, що не липне до рук
Розігріваємо духовку до 190 ° С. Відкидаємо сухофрукти на сито, даємо стекти всій рідині. Розподіляємо сухофрукти по аркушу паперу для випічки, присипаємо борошном і гарненько обвалюємо їх в ній. Тісто змішуємо з рештою рому і з опарою, ретельно вимішуємо. Додаємо в тісто сухофрукти, ще раз добре вимішуємо і даємо піднятися в теплому місці 2 години.
Викладаємо тісто у форми для паски так, щоб воно займало місце не більше половини обсягу в кожній формі. Даємо піднятися 20-30 хвилин, після чого випікаємо до готовності – паски повинні сильно піднятися.
Коментарі
Дописати коментар